| July 26, 2023 Written by: Pro.Tok21

Studenti iz Smedereva su zainteresovani za INEKP

Javna rasprava za Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) traje do 28. jula i svi su dobrodošli da napišu komentar i pošalju dierktno Ministarstvu rudarstva i energetike ili organizaciji Pro.Tok21, nakon čega će prikupljeni komentari biti prosleđeni.

Organizacija Pro.Tok21 iz Smedereva zajedno sa partnerima iz Beogradske otvorene škole i RERI-ja aktivno podiže svest javnosti o postojanju i važnosti INEKP-a. U skladu s tim, u aktivističkom centru GRAD organizivan je javni događaj za studente u petak 21. jula s početkom u 10 časova.

Događaju se putem linka priključio Nikola Zdravković, urednik portala klima101.rs. Ovaj portal aktivno radi na podizanju svesti i edukaciji građana o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena. Gospodin Zdravković piše o klimatskim promenama, obnovljivim izvorima energije, a takođe prati donošenje INEKP-a. Studentima je predstavio širi kontekst INEKP-a, način na koji se on donosi kod nas i kako su svoje verzije ovog dokumenta donele ostale evropske zemlje i na šta su se obavezale. Posebnu pažnju posvetio je načinu na koji će ovaj dokument promeniti energetsku politiku u Srbiji, kao i kako će ove promene biti implementirane u narednih sedam godina.

Zatim, Brankica Marjanović iz organizacije Pro.Tok21 predstavila je rezultate istraživanja koje je urađeno s firmama u industrijskoj zoni u Smederevu, s posebnim fokusom na obnovljive izvore energije i načine na koje može da se ubrza ova tranzicija na lokalnom nivou. Zaključeno je da su smederevski preduzetnici voljni da se prilagođavaju promenama, ali su im za to svakako potrebne  veća finansijska podrška lokalne samounprave i resornih ministarstava, kao i pojednostavljenje procedura.

Nakon prezentacije, studenti, od kojih su većina članovi udruženja Kulturni centar "Talas" iz Smedereva, postavljali su pitanja o INEKP-u, a najviše su se zainteresovali za implementaciju solarnih panela i načine na koje će biti iskorišćena energija vode u budućnosti. S obzirom na to da su prisustvovali studenti različitih studijskih grupa, svako od njih je pronašao deo ovog važnog strateškog dokumenta koji ih zanima, tako da će svakako poslati svoje komentare i sugestije.

Pošaljite i vi svoj komentar na INEKP do 28.jula i pomozite da zajedno dobijemo najbolju verziju ovog dokumenta! Više informacija možete naći na: https://javniuvid.bos.rs/inekp/

Uključite se!
 

Share:

OUR INSIGHTS TO YOUR INBOX

website Newsletter