| August 24, 2023 Written by: Pro.Tok21

Koji su vaši izazovi u saobraćaju?

Aktivistički centar GRAD zajedno sa građanima Smedereva razgovara o problemima i potencijalnim rešenjima koji se tiču urbane mobilnosti. U utorak, 22. avgusta u 18 časova održana je otvorena diskusija na temu „Koji su vaši izazovi u saobraćaju?“

Svakodnevno smo deo saobraćaja na različite načine, a učesnici u diskusiji prikazali su s kojim se problemima svakodnevno suočavaju u zavisnosti od toga koje prevozno sredstvo koriste. U diskusiji je preko video-linka učestvovao i Igor Velić iz strukovnog udruženja za bezbednost saobraćaja i urbanu mobinost „Sigurne staze“ iz Bora. 
Udruženje „Sigurne staze“, koje čine stručnjaci iz oblasti saobraćaja, godinama aktivno podiže svest građana o saobraćaju, bezbednosti i koje su posledice saobraćajnih nezgoda. U njihovom fokusu takođe su kretanje osoba s invaliditetom i biciklističke staze. 
Na primeru grada Bora i izlaganja gospodina Velića saznali smo da se problemi urbane mobilnosti ne razlikuju previše od grada do grada – nedostaju biciklističke i pešačke staze, kretanje električnih trotineta nije potpuno regulisano, sve je više automobila na ulicama. 
Građani Smedereva su u ovoj diskusiji još jednom podvukli neusklađenost gradskog i međugradskog prevoza s realnim potrebama građana. Predstavnik taksista na diskusiji napomenuo je da su njihovi najveći problemi broj automobila na ulicama, nedovoljan broj kružnih tokova i neadekvatno obeleženi pešački prelazi na prometnim saobraćajnicama. Biciklisti, koji su skoro i formalno osnovali svoje udruženje, napominju da su biciklističke staze. Najmlađi učesnici diskusije, srednjoškolci, napomenuli su da se ne osećaju sigurno kao pešaci dok hodaju do škole zbog stanja trotoara i često su primorani da hodaju po kolovozu. Vreme trajanja semafora za pešake na nekim semaforima u gradu je čitavih sedam sekundi, pa mnogi pešaci, a posebno starija populacija ne mogu bezbedno preći ulicu.
Učesnici diskusije su ipak ohrabreni činjenicom da se zakoni polako usklađuju sa stanjem saobraćaja i da se građanski aktivizam u ovom segmentu itekako čuje.
Ova diskusija bila je drugi u nizu događaja posvećenih urbanoj mobilnosti. Naredni događaj zakazan je za utorak, 29. avgust u 18 časova, kada ćemo razgovarati o bezbednosti i izazovima pešaka u saobraćaju i načinima na koji se uslovi kretanja za ovu bitnu grupu mogu poboljšati. 
 

Share:

OUR INSIGHTS TO YOUR INBOX

website Newsletter