| September 04, 2023 Written by: Pro.Tok21

Kako da pešaci i biciklisti budu bezbedniji u saobraćaju?

Svakodnevno smo u saobraćaju na različite načine, kao pešaci, biciklisti, vozači, putnici u vozilima. S obzirom na to koliko je saobraćaj komplikovan u današnje vreme, neminovno je da se nekad jave problemi, ali ono što smeta učesnicima u saobraćaju jeste kada su problemi učestali ili kada se ne reaguje na vreme. Počela je nova školska godina, pa je takođe važno da se proveri koliko su deca bezbedna u zonama škola i kako ih edukovati.

U aktivističkom centru GRAD održana je panel-diskusija na temu „Kako da pešaci i biciklisti budu bezbedniji u saobraćaju?“, u sredu 30.8.2023. u 18 časova. Ova panel-diskusija je važna za sve građane i prikazala je kakve su mogućnosti i izazovi koje imaju pešaci i biciklisti u našem gradu.

U panelu su učestvovali: Miloš Antić, udruženje Urbano zeleno; Jovan Jovanović, Organizacija osoba s amputiranim ekstremitetima; Anica Kocić Stojanović, profesorka Saobraćajne infrastrukture u Tehničkoj školi u Smederevu i Saša Nešić, JKP Parking servis Smederevo.
Panel-diskusiju je moderirala Brankica Marjanović, iz udruženja Pro.Tok21 iz Smedereva.

Gdin Jovanović je izneo zastrašujuće podatke o broju poginulih i povređenih pešaka u Smederevu i napomenuo da semafori za pešake traju veoma kratko, što sprečava da osobe s invaliditetom bezbedno pređu ulice. Gospodin Antić, kao dugogodišnji biciklista, predočio je da su ulice poprilično nebezbedne i za bicikliste, kao i da se njegovo udruženje zalaže ne samo za biciklističke staze nego i za sve vidove nemotorizovanog kretanja s ciljem da se smanji zagađenje vazduha i sačuva životna sredina. Gđa Kocić Stojanović, doktorand na Saobraćajnom fakultetu, naglasila da je neophodno organizovati češće radionice i predavanja na temu bezbednosti u saobraćaju, kako za decu, tako i za odrasle građane. Međutim, važno je i adekvatno sankcionisanje neodgovarajućeg ponašanja, što je napomenuo i gdin Nešić, koji radi na poslovima razvoja, inovacije i investicija u Parking servisu u Smederevu.

Diskusija je pokrenula niz novih pitanja – kako izbalansirati izgradnju novih zgrada u centru grada i broj parking mesta; kako rešiti problem parkiranja u zoni bolnice u Smederevu; kada će se izgraditi planirana biciklistička staza od Smedereva do Jugova; da li se i gde planira još rampi za osobe s invaliditetom.

Ono što svakako može pomoći u rešavanju ovakvih pitanja i za podizanje svesti građana o temi jeste organizovanje više ovakvih događaja, predavanja i radionica. Ova panel-diskusija je treći u nizu događaja vezanih za urbanu mobilnost, kojom se bavi aktivistički centar GRAD zajedno s građanima Smedereva. 

Share:

OUR INSIGHTS TO YOUR INBOX

website Newsletter